Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest og Lofoten Pianofestival

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest og Lofoten Pianofestival er begge klassiske musikkfestivaler som arrangeres annenhvert år i Lofoten. Hver sommer gjennomføres konserter med varierte program. Flere av verdens fremste artister har besøkt festivalen og vært med på å skape magi i Lofotens kirker, kulturhus, kaféer og gallerier.

Intime konserter
I mangel på store konserthus i Lofoten, karakteriseres festivalene av å være mer intime enn hva folk flest opplever under større festivaler i Europa. Selv i kirkene kan det bli trangt om plassen og publikum og musikere må samarbeide om plassen. Det gjør at publikum kommer nært på musikken som fremføres. Vi erfarer også hvert år et lojalt publikum på våre konserter. Det gjør at selv tilreisende fra utlandet blir gjenkjent i døren til konsertene. Dette bringer etterhvert en atmosfære utenom det vanlige.

Magiske omgivelser
Med konserter spredt ut over hele Lofoten er festivalene en unik måte å oppleve Lofoten på. Det arrangeres flere konserter hver dag, men ulike lokasjoner. Publikum kommenterer at reiseveien mellom konsertene er en viktig del av opplevelsen som festivalpublikum i Lofoten. Ved å være representert i store deler av Lofoten har også festivalene etablert et godt hjemmepublikum. I tillegg til at det trekker lokalt publikum har festivalene et lokalt engasjement som er til stor hjelp for festivalen.

Midnattssol ved Gimsøy (foto: Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest)
Utsikt fra Matmora, Laukvik (foto: Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest)

Historie

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest

Med initiativtakerne Knut Kirkesæther (daglig leder) og Arvid Engegård (kunstnerisk leder) i spissen, ble Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest for første gang gjennomført i 2004. I 2005 ble festivalen organisert som en stiftelse med Kirkesæther, Engegård og Vågan Kommune som stiftere. Festivalen drives fortsatt med Kirkesæther som daglig leder og Engegård som kunstnerisk leder.

Variert program med internasjonale artister
Siden oppstarten i 2004 har festivalen hatt som formål å bringe et variert klassisk program – fremført av internasjonale artister på høyt nivå – til hele Lofoten. Gjennom årene har Lofotens seks kommuner, samtlige kirker, kulturhus og kultursenter, ulike gallerier og andre arenaer blitt brukt for å fylle formålet. Listen over artister som har deltatt på festivalen vokser også – både nasjonalt og internasjonalt. Leiv Ove Andsnes og Arve Tellefsen har gjestet festivalen flere ganger.

Festivalen gjennomføres andre uken i juli med ca. 15-20 internasjonale musikere på programmet, fordelt på ca. 15-20 konserter. Det gjennomføres 2-3 konserter hver dag på ulike lokasjoner. Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest og Lofoten Pianofestival arrangeres annenhvert år.

Med Lofoten som lokasjon er forankringen sterk i det lokale publikummet. Samtidig har festivalen gjort seg bemerket internasjonalt, og tiltrekker seg publikum fra hele verden. Også flere media har fattet interesse og skrevet om festivalens særpreg. Flere kommenterer festivalen som en perfekt måte å kombinere både klassisk musikk i verdensklasse og et av verdens vakreste reisemål.

Strykekvartetten Quatuor Danel spiller i Lofoten Kulturhus, 2017 (foto: Tom Helstad/Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest)
Engegårdkvartetten spiller konsert i Lofoten Kulturhus, 2017 (foto: Tom Helstad/Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest)

Lofoten Pianofestival

Lofoten Pianofestival ble for første gang gjennomført i 2014. Festivalen har samme formål som kammerutgaven, men har pianoet i fokus. Kammer- og pianoutgaven arrangeres annet hvert år.

Høy flygeltetthet
Pianofestivalen så først og fremst sitt lys på grunn av den høye tettheten med konsertflygler i Lofoten. Denne tettheten er et resultat av behov som ble skapt av Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest. Etter at de første konsertflyglene kom på plass, så stadig flere arenaer nytten av å tilby flygler til sine artister og publikum. Flere av Lofotens kirker har derfor investert i egne instrumenter. Også Lofoten Kulturhus (Svolvær) og Meieriet Kultursenter (Leknes) har egne konsertflygler i sine konsertsaler.

Idag er det totalt 9 fullverdige konsertflygler tilgjengelig for allmenheten i Lofoten, alle av merket Steinway & Son. Dette er instrumenter som de aller fleste profesjonelle pianister er vant til å spille på, og som har samme kvalitet som de største og mest kjente konsertarenaene i verden. Flere har kommentert at med sine ca. 25 000 innbyggere i Lofoten, er dette kanskje verdens høyeste tetthet av konsertflygler.

Norges første pianofestival
Med dette kom de første tankene om en egen pianofestival, ikke minst siden Norge den gang ikke hadde en egen festival med denne profilen. Som en variasjon til kammermusikkutgaven har pianofestivalen på kort tid fått stor anerkjennelse som en egen festival, også internasjonalt. I forkant av Lofoten Pianofestival 2018 rangerte det engelske magasinet Pianist festivalen som nummer tre i Europa, over flere store prestisjefylte festivaler.

Til forskjell fra kammermusikkutgaven, varierer kunstnerisk leder. De to første årene var under kunstnerisk ledelse av pianisten Jean-Efflam Bavouzet. I 2018 var festivalen under ledelse av pianisten Bertrand Chamayou. Kunstnerisk leder for Lofoten Pianofestival 2020 er Christian Ihle Hadland.

Kunstnerisk leder Arvid Engegård under konsert i Lofoten Kulturhus, 2017 (foto: Tom Helstad/Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest)
Kontrabassist Knut Erik Sundquist under konsert i Lofoten Kulturhus, 2017 (foto: Tom Helstad/Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest)

Kunstneriske ledere

Arvid Engegård

Arvid Engegård, Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest

Arvid Engegård er kunstnerisk leder for Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest. Han kommer fra Bodø, men bor i Oslo idag. Han er utdannet i Trondheim, New York og Salzburg, der han hadde legendariske Sandor Vegh som lærer.

Han har hele livet hatt en spesiell interesse for kammermusikken, og var i 10 år primarius for Orlandokvartetten i Holland.

Under festivalens første utgave i 2004, møtte han musikere som han straks etablerte i en ny kvartett, Engegårdkvartetten. Dette ensemblet nyter i dag internasjonal anerkjennelse og er svært etterspurt i hele Norden.

Kvartetten har siden etableringen vært det nærmeste man kan kalle et «husband» for festivalen, og er alltid sentral i programmet. Engegårdkvartetten har gjennom etableringen av Oslo Quartet Series bidratt til at strykekvartetten som ensemble har fått frisk vind i seilene.

I dag er Engegård også en mye brukt dirigent, der han ofte får oppgaver innen det wienerklassiske repertoaret, et repertoar han behersker bedre enn noen andre i Norge.

Christian Ihle Hadland

Christian Ihle Hadland, Lofoten Pianofestival 2020

Den norske pianisten Christian Ihle Hadland slo for alvor gjennom da han i 2011 ble valgt til BBC sin satsning BBC New Generation Artist. I denne rollen spilte han med alle de fem symfoniorkestrene som hører hjemme i BBC. Hans siste oppdrag i denne sammenhengen var å spille Beethovens andre pianokonsert med Oslofilharmonien under The Proms, verdens største musikkfestival i regi av nettopp BBC, der alle konserter overføres direkte på radio.

Hans konsertdebut kom med Kringkastingsorkesteret da han var 15, og han har i løpet av karrieren spilt med alle norske og de fleste nordiske orkestre.

For ulike innspillinger har han fått to Spelemannspriser og vært nominert til en annen.

Han har ved flere anledninger besøkt Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest, blant annet under vår første utgave av pianofestivalen i 2016 og allerede året etter i kammerutgaven.

Han har siden 2010 vært kunstnerisk leder for kammerfestivalen i sin hjemby Stavanger.